Vlaamse Aanbeveling Sportmedisch Onderzoek (VASO)

De Vlaamse Aanbeveling Sportmedisch Onderzoek (VASO) biedt een kapstok aan sporters, ouders en artsen of een sportmedisch onderzoek nodig is en wat dat sportmedisch onderzoek inhoudt (voor die sport (intensiteit en volume), voor die leeftijd en dat geslacht). 

Het decreet ‘Gezond en Ethisch Sporten’ uit 2013 legt de sportfederaties op ervoor te zorgen dat hun sporters in alle veiligheid aan sport kunnen doen. Meerdere sporen dienen daarbij gevolgd te worden: goede en veilige sportaccommodatie, kundig opgeleide trainers en begeleiders én een aangepaste sportmedische begeleiding.

Onderdeel van dit laatste spoor is een correct uitgevoerd sportmedisch onderzoek (SMO). Dit SMO dient aangepast te zijn aan leeftijd, geslacht, type sport, niveau, intensiteit en volume van de sportbeoefening.

De vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) ontwikkelde in opdracht van de minister van Sport een wetenschappelijk verantwoord onderzoeksplatform dat aan voornoemde voorwaarden voldoet. De beschikbare wetenschappelijke adviezen werden gecombineerd met de visie van experten om een vlot bruikbaar werkinstrument te ontwikkelen.

Iedere (kandidaat) sporter kan de vragenlijst op www.sportkeuring.be invullen waarna hij/zij een advies krijgt over de noodzaak om een SMO uit te voeren. Familiale en persoonlijke voorgeschiedenis, ziektes, blessures, medicatie-inname, … worden bevraagd, waarna, rekening houdend met leeftijd, huidig en gewenst sportniveau, al dan niet aangeraden wordt een SMO uit te voeren. Sporters die wensen aan te sluiten bij een federatie die sowieso een SMO eist, kunnen dit aanvinken, waarna steeds een SMO voorgesteld wordt (ongeacht voorgeschiedenis).

Met dit advies trekt de sporter dan naar de huisarts of sportarts die een SMO uitvoert volgens het protocol voorgesteld in het VASO. Voor sommige federaties dient men zich aan te melden bij een (beperkte groep) sportarts(en), voor de meeste federaties kan men perfect bij de huisarts terecht.

Het VASO-protocol is voor een groot stuk ‘generiek’ voor iedereen: bij iedereen worden hart en longen gecontroleerd, spieren en gewrichten nagekeken, … Voor iedere leeftijd, sport, sportniveau zijn er echter een aantal sportspecifieke onderzoeken toegevoegd.

Meer specifiek voor beoefenaars van risicovechtsporten zijn heel wat extra vragen toegevoegd die peilen naar blessures en risicofactoren typisch voor deze sporten, die de motivatie om deze sporten te beoefenen bevragen, die nagaan of men de juiste vaccinaties heeft, …

Op het einde van het onderzoek bezorgt de arts een verslag aan de sporter, hij/zij kan dit verslag ook in pdf-vorm integreren in het medisch dossier. Op deze manier is het SMO consulteerbaar voor elke arts in België.

Het SMO volgens VASO is continu in ontwikkeling, zowel inhoudelijk als vormelijk, op basis van nieuwe wetenschappelijke gegevens en technische mogelijkheden.

Meer informatie hierover kan je terugvinden op de website van SKA.

 

 

 

Laatste bijwerking: juni 2021.

Het advies in dit document wordt op regelmatige basis geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. Hoewel dit document met zeer veel zorg is samengesteld, aanvaardt het Vechtsportplatform geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door eventuele fouten en/of onvolledigheden in dit document.