Kom meer te weten over de resultaten van het IOHH project!

De afgelopen twee jaar ondersteunde Sport Vlaanderen het Centrum Ethiek in de Sport, Gezond Sporten en Vechtsportplatform Vlaanderen om sporttakoverkoepelend aan de slag te gaan rond het thema van hoofdimpact tijdens sportbeoefening. Doorheen deze periode engageerde zich maar liefst 18 sportfederaties, samen met een groep van (para)medici met uiteenlopende expertise, om het project bottom-up richting te geven; wat is er al geweten over het voorkomen en correct reageren bij hoofdimpact en welke informatie ontbreekt er op het sportveld? Zo kon er gericht werk worden gemaakt van bruikbare en toegankelijke adviezen, richtlijnen, sensibiliserings- en bijscholingsmateriaal… Echt een project voor de sportsector, door de sportsector dus, wat resulteerde in een mooi pakket van inzetbare projectresultaten.

Dat was dan ook het doel van het project; sporters en sportomkadering ondersteunen bij een goed geïnformeerde aanpak van hoofdimpact. Deze resultaten werden van 17 tot 26 oktober nog een keer extra in de verf gezet, aan de hand van een afsluitingscampagne. Wat kunnen Hanne Desmet, Emmanuel Stockbroekx en Sven D’Hooghe ons leren vanuit hun ervaring met een impact op het hoofd tijdens het sporten? Wanneer mag een sporter verder sporten nadat deze het hoofd stootte, en wanneer moet er (onmiddellijke) medische hulp worden ingeschakeld? Hoe kan je na een vastgestelde hersenschudding het sporten verantwoord weer hervatten? En op welke manier kan je tekenen van een nazinderende psychologische impact herkennen? Antwoord op deze en andere relevante vragen worden voorzien in de vorm van een poster en sticker met een duidelijk te volgen stappenplan gekoppeld aan toegankelijke richtlijnen, een gratis te volgen e-learning, videogetuigenissen…

Op de projectwebsite www.impactophethoofd.be kan je al het projectmateriaal raadplegen! Vragen? Die kan je kwijt via info@impactophethoofd.be.

deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste berichten