Vechtsport als middel op school - SVS apotheose

21 jun 2017
Vechtsport op school was op dinsdag 20 juni een topic op de jaarlijkse apotheose van de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS). Er werd stil gestaan bij de rol die vechtsport op school kan betekenen. Vaak blijven deze sporten nog onderbenut omdat ze al te vaak opgevat worden als agressieopwekkend. Verschillende onderzoeken en ervaringen bewijzen echter dat vechtsport binnen een gepaste context zeer zinvol kan zijn. Vechtsporten bieden net zoals andere sporten heel wat mogelijkheden voor de stimulering van de fysieke en motorische ontwikkeling, maar ze kunnen in het bijzonder ook een heel grote bijdrage leveren aan de psychosociale ontwikkeling waardoor ze een hulpmiddel kunnen zijn bij bijvoorbeeld het voorkomen van agressie. Verschillende organisaties gebruiken daarom vechtsport nu al in hun werking met jongeren. Binnen elke vechtsportdiscipline heersen belangrijke kernwaarden zoals respect ten opzichte van elkaar, contact leren leggen, omgaan met elkaar en zelfs zorg dragen voor elkaar. Dat maakt deze sporten uniek om jongeren met elkaar in contact te brengen.
 
Samen met de leerkrachten Bart Fraussen en Bjorn Terwingen van PTS Maasmechelen, met de coördinator van de Vlaamse Boks Liga Ibrahim Emsallak en met ervaringsdeskundige en pedagogisch begeleider van De Uitdaging Abdel Wahhabi gingen we vanuit de verschillende invalshoeken dieper in op deze rol van vechtsport. Zowel de initiatieven van De Uitdaging als het 'Total Respect' project van PTS Maasmechelen zijn zeer goede voorbeelden die inzetten op vechtsport, in dit geval boksen, als middel. Er werd daarbij ruim de tijd genomen voor vragen en debat. De aanwezige leerkrachten kregen ook enkele voorbeeldlessen mee zodat ze een duidelijk beeld hebben van de mogelijkheden om zelf op eenvoudige wijze aan de slag te gaan.
 
Een sessie aanvragen? 
Vanaf 1 september 2017 biedt het Risicovechtsportplatform een themasessie over 'vechtsport als middel' aan voor elke geïnteresseerde organisatie. We gaan daarbij dieper in op de verschillende contexten en randvoorwaarden die belangrijk zijn bij de toepassing van vechtsport als middel. Er is daarbij ook ruimte voor inhoudelijke aanpassingen op maat van de organisatie. Neem contact op met Els via els@rvsp.be indien je hier graag meer over wil weten of een sessie wil aanvragen.