Terugblik op de tweede Dag van de risicovechtsport

19 okt 2015

De tweede Dag van de risicovechtsport vond op 17 oktober 2015 plaats op de Vrije Universiteit Brussel. Op het programma stond een terugkoppeling over (risico)vechtsport in Vlaanderen en verschillende interessante infosessies en workshops over een breed spectrum van thema’s waarmee trainers en bestuurders van risicovechtsportclubs in aanraking komen:

  • Gezond sporten in de (risico)vechtsportclub
  • Kinderen en vechtsportbeoefening
  • De gevolgen van impact op het hoofd
  • Communiceren met vechtsporters en ouders
  • Antidoping en dopingpreventie
  • De VZW-wetgeving
De inhoud van de sessies werd gesmaakt door de deelnemers die verschillende (risico)vechtsporten vertegenwoordigden. Het Risicovechtsportplatform kon dan ook rekenen op experten uit de verschillende domeinen. Zo gaven Brusselse trainers Dieter Truyen (BBJA) en Tom Flachet (BBA) hun visie over kinderen en vechtsportbeoefening tijdens een interactieve sessie in de vechtsportzaal. Sportpsycholoog Jeroen Meganck en trainster Daniëlla Somers (The Bulldogs) gingen dan weer dieper in op de communicatie met vechtsporters en ouders in de club. Prof Dr. Patrick Cras, diensthoofd neurologie UZA, en Dr. Salah-Edinne Achahbar, neuroloog in opleiding en zelf gewezen kickbokser, gaven meer informatie over impact op het hoofd. Yves Defoort, jurist van NADO Vlaanderen, vertelde de trainers en bestuurders meer over de nieuwe antidopingregelgeving en wat dit betekent voor federaties en clubs. Sofie Longerstay, Dynamo Project, gaf geïnteresseerde bestuurders meer informatie over de VZW-wetgeving.
 

Na de sessies praatten de deelnemers uitgebreid na tijdens de lunch. Vele thema's zullen ook in de toekomst verder opgepakt worden met als doel nog meer trainers en bestuuders te bereiken. Samen met de (risico)vechsportorganisaties zal het platform bekijken op welke manier deze interessante topics nog ruimer verspreid kunnen geraken zodat steeds meer vechtsporttrainers en bestuurders kunnen genieten van de meerwaarde die deze kennis- en ervaringsdeling oplevert. De aanwezigen kunnen alvast de aangename sfeer van de dag doorgeven aan de andere vechtsporttrainers en -bestuurders.

Als kers op de taart werd op deze dag ook de winnaar van de Facebookwedstrijd bekend gemaakt. Lucas Geuens postte een geslaagd en erg populair filmpje over zijn trainer op Facebook. 491 supporters gaven hun stem aan het filmpje van Lucas! En ook de jury op de dag zelf duidde unaniem "de meest geweldig vechtsporttrainer" aan. Abdel Wahhabi, trainer van The Boxing Company mocht met deze titel naar huis gaan. Een terechte winnaar waar The Boxing Company, maar ook het Risicovechtsportplatform Vlaanderen trots op is. De korte boodschap die Abdel meegaf, typeert de straffe trainer die hij is: hij benadrukte immers dat elke trainer die op zaterdag aanwezig was, en eigenlijk alle trainers die zich voluit inzetten voor hun vechtsport en hun vechtsportbeoefenaars, geweldige vechtsporttrainers zijn.

 
Els Dom
Risicovechtsportplatform Vlaanderen
tel.:+32 495 10 06 84