Terugblik interactiedag vechtsport als middel

15 mei 2017

Op vrijdag 12 mei 2017 verzamelden de deelnemers van het ondersteuningstraject, de leden van de focusgroep 'vechtsport en jeugd' en een aantal geïnteresseerden vanuit de deelnemende steden en de Vlaamse overheid voor een dag vol vechtsport. We stonden in het bijzonder stil bij het gebruik van vechtsport als middel en meer bepaald bij wat we hierover nu al weten, hoe we er mee aan de slag kunnen gaan en waarover er nog onduidelijkheden en vragen zijn. Naast enkele theoretische sessies trokken we ook zelf de sportzaal in voor een kennismaking met de kracht van vechtsport. 

Jikkemien Vertonghen (vakgroep Sport & Society, VUB) startte de dag met een algemene inleiding en een overzicht over vechtsport als middel in Vlaanderen waarna onderzoekster Tessa Commers ons kort een voorsmaakje gaf van de resultaten van het flankerend onderzoek WIJ!-sport naar de effecten, randvoorwaarden en methodieken van sport binnen de trajecten werkinleving voor jongeren. Vervolgens gaven we de ervaringsdeskundigen Abdel Wahhabi (De Uitdaging Genk), Dieter Truyen (BBJJA) en Joeri Noels (jongerenwerking Pieter Simenon Lommel) het woord. Na een korte voorstelling van zichzelf konden we genieten van hun ervaringen en leerden ze ons meer over hun werking met de jongeren. Ze namen ons mee in de beleving van hun sport. Afsluiten deden we met de uiteenzetting van Pieter Smets (Demos) die aan de hand van zijn visie de aanwezigen deed nadenken over sociaal sportieve (vecht)sportpraktijken. 

Samen met de verschillende partners konden we deze inspiratiedag mogelijk maken. De samenwerking van het RVSP met ISB, VSF, VUB (vakgroep Sport & Society), De Uitdaging en de sportdienst Genk alsook de verschillende ervaringsdeskundigen maakten de organisatie van dit initiatief mogelijk. Deze dag gaf heel wat inspiratie en ideeën om verder aan de slag te gaan met vechtsport als middel. Zowel met de ervaringsdeskundigen uit de focusgroep alsook met de lokale overheden zal het RVSP bekijken hoe hieruit verdere acties kunnen volgen.

Op de agenda staan alvast volgende initiatieven:

  • In 2018 zal het Risicovechtsportplatform een nieuw ondersteuningstraject (risico)vechtsporten voor lokale overheden opstarten. Tijdens dit traject kijkt het RVSP samen met de lokale overheidsvertegenwoordigers naar het vechtsportbeleid in hun stad of gemeente. Verschillende topics, zoals onder meer vechtsport als middel, komen daarbij aan bod. Meer informatie over dit initiatief zal je kunnen raadplegen op deze website. Het initiatief zal ook aangekondigd worden in de nieuwsbrief en de infokanalen van ISB. Voor vragen kan je nu al terecht bij Ineke Daelman via ineke@rvsp.be.
  • Momenteel worden de plannen voor de start van een uitwisselingstraject over sociaal sportieve sportpraktijken gefinaliseerd. Wil je hier als lokale overheidsverantwoordelijke graag meer over weten, dan kan je terecht bij Pieter Smets via pieter.smets@demos.be.

Wil je deel uitmaken van het netwerk 'vechtsport als middel'?

Zet jouw club in het bijzonder in op haar maatschappelijke rol of werken jullie samen met externe organisaties? Wil je graag op de hoogte gehouden worden over specifieke initiatieven over deze thematiek? Via deze link kan je je als club vrijblijvend kenbaar maken. Meld je dan aan via: maak deel uit van het netwerk!