Een blik op het programma van de Dag van de risicovechtsport 2015

19 aug 2015
INSCHRIJVEN

Op zaterdag 17 oktober 2015 organiseert het Risicovechtsportplatform Vlaanderen, in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel, de tweede editie van de Dag van de risicovechtsport voor de trainers en bestuurders van elke (risico)vechtsportclub in Vlaanderen. Tijdens verschillende workshops en infosessies komen specifieke thema's die relevant zijn voor (risico)vechtsport aan bod. Bekijk alvast het programma van deze unieke dag. 

De organisatie gaat door in de gebouwen van de Vrije Universiteit Brussel (Pleinlaan 2, 1050 Brussel). Het algemene programma is opgebouwd uit één plenair deel en twee delen waarin de deelnemers een keuze kunnen maken tussen een aantal sessies. Bij inschrijving moet je reeds doorgeven welke keuzesessies je wil volgen. Inschrijven kan vanaf 1 september 2015.  #DVDRVS2015.

Het programma:

08u30-09u15: ontvangst
09u15-10u00: start van de tweede Dag van de risicovechtsport
10u15-11u30: keuzesessie ronde 1: infosessies en workshops over verschillende thema's
11u45-13u00: keuzesessie ronde 2: infosessies en workshops over verschillende thema's
13u00-14u00: afsluiting met netwerkmoment (broodjeslunch)

Keuzesessie ronde 1 (10u15 - 11u30)

Voor keuzesessie ronde 1 van 10u15 tot 11u30 kan je kiezen tussen volgende sessies:

Gezond sporten in de (risico)vechtsportclub: een totaalbeeld

Deze sessie verduidelijkt wat gezond sporten voor een vechtsportclub betekent. Gezond en ethisch sporten staat centraal in de werking van het Risicovechtsportplatform. Deze begrippen omvatten vele aspecten binnen de werking van een sportclub. Het platform zal tijdens deze sessie een totaalbeeld over gezond sporten in de risicovechtsportclub schetsen. 

Door Ineke Daelman en Els Dom (RVSP)

Kinderen en (risico)vechtsport- beoefening: een specifieke aanpak

Steeds meer trainers kiezen voor een aanbod voor kinderen in hun club. Deze keuze vraagt echter een bijzondere aanpak en visie. Kinderen zijn immers geen volwassenen in een klein formaat. Een gepaste visie en pedagogische aanpak zijn erg belangrijk. Deze workshop doet je nadenken over kinderen en (risico)vechtsport aan de hand van twee praktijkvoorbeelden die Dieter Truyen (Brussels Brazilian Jiu-jitsu Academy) en Tom Flachet (Brussels Boxing Academy) toelichten. Deze sessie is een praktijksessie waar je ook zelf in beweging wordt gezet!

Door Tom Flachet (BBA), Dieter Truyen (BBJJA), Prof. Dr. Jikkemien Vertonghen (VUB)
Opmerking: sportkledij vereist

Een blik op de gevolgen van impact op het hoofd

Impact op het hoofd is een duidelijke bezorgdheid bij risicovechtsportbeoefening waar slagen, stoten of trappen naar het hoofd toegelaten zijn. Van trainers en bestuurders wordt verwacht dat ze gepast omgaan met hun sporters wanneer deze een zware impact op het hoofd (bv. door een KO) te verwerken krijgen. Deze sessie wil de deelnemers meer inzicht geven over de schade die een impact op het hoofd kan veroorzaken. Tijdens de sessie is er ruimte voor interactie en vragen. 

Door Prof. Dr. Patrick Cras en Dr. Salah-Eddine Achahbar

 

 

Keuzesessie ronde 2 (11u45 - 13u00)

Voor keuzesessie ronde 2 van 11u45 tot 13u00 kan je kiezen tussen volgende sessies:

Antidoping en dopingpreventie in de (risico)vechtsportclub  

Sinds 2015 is er een nieuwe antidopingregelgeving. De sportfederaties hebben ook een dopingpreventieverantwoordelijke. Deze sessie gaat dieper in op de nieuwe regelgeving en de betekenis hiervan voor de sportclub, trainer/begeleider en de sporter.

Door: Yves Defoort (NADO Vlaanderen)

De VZW-wetgeving in de vechtsportclub

Heb je vragen over je vzw-werking of denk je aan een overstap naar een vzw-structuur? Via deze infosessie leren sportclubbestuurders het verschil tussen een feitelijke vereniging en een vzw kennen. De belangrijkste kenmerken, voor- en nadelen van beide statuten worden besproken. Ook de oprichtingsformaliteiten van een vzw komen aan bod. Het Dynamo Project biedt bestuurlijke ondersteuning voor sportclubs (www.dynamoproject.be).

Door Sofie Longerstay

Communiceren met vechtsporters en hun ouders 

Heb je je ook al eens afgevraagd hoe je nu best met ouders en sporters kan communiceren over jouw (risico)vechtsport en dit zowel bij de initiatie met de sport als tijdens de verdere sportieve ontwikkeling van de sporter? De relatie met beide doelgroepen is verschillend, maar hoe kan je dit goed aanpakken binnen een (risico)vechtsportcontext? Wil je meer weten over hoe je hier als trainer een duidelijke en gepaste visie over kan vormen? Sportpsycholoog Jeroen Meganck en ervaringsdeskundige Daniella Somers verduidelijken hoe je kan omgaan met vechtsporters en hun ouders tijdens deze interactieve sessie.

Door Jeroen Meganck en Daniella Somers

 #DVDRVS2015

INSCHRIJVEN